Siste ord blir sagt

30.okt.2007 @ 10:40
Halo


Spillmagasinet har fått mye tyn for sin anmeldelse av Halo3. Likevel handler ikke dette innlegget om den anmeldelsen spesielt, men om anmeldelser generelt, og hva vi som anmeldere tenker på når vi setter karakter.

1. Sjanger
Et spill tilhører en sjanger, og det er umulig å sammenligne på tvers av sjangere. Eksempelvis: Ratatouille, et spill for barn. Kan det sammenlignes med det avanserte strategispillet Hearts of Iron II? Neppe. Det første vi tenker på når karakteren settes er: Hvor bra er dette i sin sjanger. Er det toppklasse? Ja, da fortjener det en femmer eller en sekser. Er det bra, men det finnes en del spill som er bedre? Ja, da er det en firer.

2. Verdt pengene
Dette er en ting man kanskje kan påstå at spillanmeldere har et dårlig forhold til siden vi får spillene vi anmelder, men hver gang vi anmelder så tenker vi på om dette er verdt pengene man krever for det. For at det skal være verdt pengene må det være et spill som varer og et spill som erstatter noe du kanskje har fra før. Eksempelvis: Er det verdt å kjøpe Sega Rally hvis du har Colin McRae:Dirt? Svaret er ja, for det er vidt forskjellige spill.

3. Nyskapende, nytt og annerledes
Dette er litt som over, men et spill bør tilføre en sjanger noe nytt om det skal få en femmer eller en sekser - eller rett og slett være så perfekt spillbart at det fortjener den samme karakteren. Ett eksempel er Settlers VI, et meget godt spill - men som verken hadde noe nytt eller hadde gode kart/brett. Det ble en treer.

4. Subjektiv oppfatning
Den morsomste klagen vi får er at vi er subjektive i våre anmeldelser. Svaret på det er: Ja, til de grader også. Det er derfor det er en anmeldelse, og ikke en omtale av spillet. Du kan være uenig så mye du vil i en subjektiv oppfatning, og det skal du også være - det er nemlig fint med debatt og gode innspill. Når vi mener Folklore er ensformig så er det vår personlige oppfatning. Det finnes sikkert noen i verden som ikke synes det, og det er helt greit.

For at det skal bli litt klarere hva som skal til for at vi gir en sekser, absolutt toppkarakter har jeg gått igjennom de spillene som har fått denne karakteren i år.

1. Football Manager 08 (anmeldelsen)
Dette har jeg anmeldt og for meg er det nesten umulig å ikke gi seks til dette spillet. For det første var denne versjonen en god oppdatering, for det andre bruker jeg timevis på spillet hver dag. Noen har sammenlignet dette med Halo3. Det blir litt som å sammenligne Excel med Ringenes Herre-trilogien. Ikke helt det samme, men for mange med meg er dette himmelen.

2. Hearts of Iron II: Doomsday: Armageddon (anmeldelsen)
Dette er det beste rene strategispillet på markedet, og denne utvidelsespakken er både ekstremt billig og gjør mye med spillet - derfor sekseren.

3. Half Life 2: Orange Box (anmeldelsen)
Som Kristian sier: Du får tidenes beste skytespill for prisen av ett. Det er mer enn bra nok det. Vi snakker altså om å virkelig være verdt pengene.

4. Rogue Galaxy (anmeldelsen)
Ett enormt spill som er feilfritt - virkelig verdt pengene og mye å gjøre.

5. Resident Evil 4: Wii Edition (anmeldelsen)
Samler det beste fra tidligere versjoner med et godt kontrollsystem. En klassiker blir gjenskapt.

6. God of War II (anmeldelsen)
Det perfekte PS2-spillet. Uten en eneste svakhet. Muligens fortsatt det beste spillet på PS3...

7. Guitar Hero II (anmeldelsen)
Så morsomt skulle det egentlig ikke vært lov til å ha det i stua... Ekstra pluss til Xbox-versjonen hvor man kan laste ned nye sanger.

8. Final Fantasy 12 (anmeldelsen)
Det finnes knapt større spill.... ingen svakheter.

9. Okami (anmeldelsen)
Et vakkert, utfordrende og stort spill. Alt på en gang, og nyskapende som bare det.

10. World of Warcraft: Burning Crusade (anmeldelsen)
Masse nytt innhold som er knallgodt. En perfekt utvidelsespakke for muligens det perfekte onlinespillet.

PS! Vi i Spillmagasinet får veldig ofte høre at vi er Xbox-fanboys... Fordelt på formater er spillene over (basert på den anmeldte versjonen)

PC: 4
Wii: 1
Xbox 360: 1
PS 2: 4

Sånn apropos....


Det spillet vi har gitt best anmeldelse noen gang? Oblivion. Det fikk 12. Jeg står for alt som ble sagt der. Fortsatt strålende, og nå er det også nytt innhold på Live Marketplace. Løp og kjøp!

Kommentarer:
Postet av: Omg

Kommer fortsatt ikke over at dere faktisk ga Half-Life 2: Episode 2 en femmer. Hvis ikke det spillet er full pot er det umulig å lage et 6'er fps spill.

30.okt.2007 @ 11:40
Postet av: Unknown

Greit nok, bare én av anmeldelsene er til 360. Men fortsatt er det en overlegen andel av nyhetene og spillen til 360. Og dere er fortsatt skeptiske til PS3, det merkes.

30.okt.2007 @ 12:03
Postet av: Pål

Angående at en overlegen andel av nyhetene og spillene er til Xbox 360: Det er dessverre ikke noe vi styrer. Vi verken utvikler spill eller utstyr til noen spillkonsoll (we wish, men dessverre ei)

30.okt.2007 @ 12:07
Postet av: asf

1: selv om de hadde foretrukket XBOX så hadde det igjen vært deres subjective oppfatning. Det er den vi ber om hva?
2: Halo 3 VAR skuffende.

30.okt.2007 @ 12:40
Postet av: asf

PS: Jeg syns SM gjør en glimrende jobb. Eneste jeg holder i mot dem er alle Lara Croft greiene, og alle lettkledde spillbabes artiklene. Vi kommer ikke hit for å se dårlig porno.

30.okt.2007 @ 12:44
Postet av: meg

Det inntrykket jeg får av siden er at den er veldig XBOX sentrert. Det er utrolig mange nyheter fra denne kanen, mens Nintendo-nyheter er veldig sjeldent. Hvor er nyheten at Okami kommer til Wii, det tok dere flere uker å få opp nyheten om Resident Evil til Wii

30.okt.2007 @ 12:58
Postet av: hmm

ikke noe å si...

30.okt.2007 @ 13:18
Postet av: apemannen

Rart dere sjeldent har gode nyheter om Wii og PS3. Egentlig sjeldent dere har nyheter om de i det hele tatt. Og når dere viser cover av spill bør dere ikke bare ha xbox -frontcoveret..

30.okt.2007 @ 13:38
Postet av: Han

Syntes dere har få PS3 og Wii annmeldelser og nyheter. Det finnes masse nyheter om Wii og PS3 som ikke kommer opp. Men i stedefor kommer det hvem som er ukens spillbabe, halv nakne bilder av hun Lara Croft dama og sist men ikke minst, flere halvnakne bilder av jenter. Vist dere tenker over det så er det nok ikke bare folk som er over 14-15 år her på spillmagasinet. Så kommer det en 10 åring inn her å vill lese noe om SPILL (siden heter trossalt spillmagasinet) så istedenfor kommer det opp om hvem som er ukens spillbabe, og halvnakne bilder på forsida,
og noe jeg reagerte
for en stund siden.... ei rumpe. Er ikke så fint å ha en rumpe på framsiden av ei spillside. Dette er en SPILLSIDE ikke noe "bilder av halvnakne damer, ruper etc. side

30.okt.2007 @ 14:36
Postet av: Hans Høyet

rart det med dere i spillmagasinet. dere kaster en ordentlig terning. gir kararkter fra hva ded lander på. ikke etter hva dere syntes. Dere skriver masse dritt om spillet, gir det en 4'er (ikke veldigt dårlig) (ikke like dårlig som dere sier dere er på live halo 3). etter på kommer dere med masse positivt om spillet. (noke negativt også da. (kun i begynnelsen!.)

30.okt.2007 @ 14:44
Postet av: Champ

Håpløst å si at det må t1lføres noe nytt.
Inneholder spillet det man liker, så trenger det ikke noe nytt.
Samme med andre ting. Liker du Barcelona fordi de spiller bra fotball, så er de ikke dårligere neste sesong selv om de spiller likedan
If it aint broke, dont fix it.

30.okt.2007 @ 15:30
Postet av: Champ

Vedrørende punkt 1. "Et spill tilhører en sjanger, og det er umulig å sammenligne på tvers av sjangere. "
Hvorfor sier dere at Oblivion er et fantastisk spill, men sier ingenting om at det kanskje passer best for de som liker rollespill??
Jeg liker ikke rollespill, så jeg mener det forjener en 1`er.
Kanskje sjangeren burde omtales mere i anmeldelsene, enn å si kun at et spill er fantastisk.
For rolespillelskere, løp og kjøp.
For andre??
Stay Away!!

30.okt.2007 @ 15:41
Postet av: litt kort?

Til OMG så har jeg lyst til å si at ja... HL2 episode 2 fortjener egentlig 6, men pga kortheten dens og at jeg selv runna det på bare 2 skoledager. så ville jeg også ha gitt det en femmer.

30.okt.2007 @ 16:13
Postet av: joma

VIL HA MER OM WIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
og ps3 for den sak's skyld

30.okt.2007 @ 16:32
Postet av: Simen

Innse det... Spillmagasinet hater ikke deres konsoll.

30.okt.2007 @ 17:50
Postet av: Jøran

For det første synes jeg at det er bra at du gidder å forklare hvordan dere vektlegger karakteren på spillene. Synes også forklaringen er fornuftig, og at spill bedømmes subjektivt burde ikke være en overraskelse for noen.
Man kan være enig eller uenig i en anmeldelse, men til syvende og sist er det jo ens egen spillopplevelse som er viktig. Derfor synes jeg det bli helt meninsløst å drive på å klage på anmelders vurdering. Hvis man ønsker en bredere anmeldelse, kan det jo være en idè og sjekke flere sider.
Så kommer påstanden om XBOX-fanboy. Det kommer sikkert nyheter til både PS3 og Wii, men pr. dags dato er XBOX 360 litt større enn begge disse. Den dagen de tar igjen XBOX 360 i brukere og spilltitler, er jeg ikke et øyeblikk i tvil om at Spillmagasinet lager sak på det. De ønsker nok sikkert å nå et bredt publikum!
Det kan jo også tenkes at Microsoft og de som utvikler sill for 360 er hissigere på reklamering/pressemeldinger osv (Ref. Halo 3)
Jeg er enig med forfatteren av artikkelen i at det er bra med diskusjon, men denne er desverre altfor ofte ekstremt usaklig.
Hvis du er uneig, anbefaler jeg å si hva du er uneig i og hvorfor. Det holder ikke med Wii forever, PS3 ruler og XBOX 360 eier alle (lite konstruktivt).

30.okt.2007 @ 20:07
Postet av: Hvorfor?

Hvorfor tar dere ikke med relevante temaer som om et spill er morsomt å spille eller ikke. Jeg spiller spill som er morsomme og underholdende, ikke om det forsåvidt er bra laget. Halo 3 har til nå gitt meg og mine venner timesvis med underholdende og mosom spilling.

30.okt.2007 @ 20:18
Postet av: Whackedorange

Jeg syntes anmeldere for mye pepper for mye og spør du meg så er dette ubegrunnet. Det er en vanskelig jobb de har og selv om de prøver å være subjektive så kan de være vanskelig for alt koker simpelten ned til hva er det man liker og ikke liker.
Når det gjelder de som trekker fram att det er lite om PS3 og Wii.. Hvorfor ? Jo simpelten hvis dere ser på faktisk hva som har kommet så langt så kan man jo fortstå det utifra dette så sant man ikke har fanboy skrevet i panna.

30.okt.2007 @ 21:18
Postet av: Pål

En god kommentar:
Jeg liker ikke rollespill, så jeg mener det forjener en 1`er.
Kanskje sjangeren burde omtales mere i anmeldelsene, enn å si kun at et spill er fantastisk.
Ja - det er et veldig godt poeng, og noe vi skal ta med oss videre. Takk.

30.okt.2007 @ 21:39
Postet av: Pål

Angående nyheter om Wii og PS3. Når det gjelder den første er problemet at vi for sjeldent får nyheter (dvs. pressemeldinger) og spill for anmeldelse til konsollen. Her presser vi på.
Når det gjelder PS3 - her skriver vi om og anmelder det som kommer. Det kommer mer, men det har hittil kommet for lite.

30.okt.2007 @ 21:41
Postet av: Hovi

- Anbefaler folk å lese Jøran sitt innlegg før de poster. Er helt enig, en subjektiv mening er noe man kan diskutere om, men ikke så lett endre. Les heller flere artikler fra andre sider og konkluder
ut i fra det. Jo flere synspunkter man greier å se en sak fra, jo bedre bedømmelse får man. -Å bruke tiden sin på å skrive at Spillmagasinets anmeldere er fanboys, syns jeg rett og slett er bortkastet. Let heller på internett selv hvis ps3 og wii er noe du liker. kanskje vil du oppdage at det faktisk også er mest om xbox om dagen, siden den kom såppass lenge før ps3 har den kanskje rukket å etablere seg litt bedre? Jeg syns spillmagasinet gjør en god jobb, og derfor leser jeg så mye som jeg gjør her. Jeg har selvfølgelig sjangere jeg foretrekker, men jeg har ikke noe problem med å forstå anmeldelser om fps, rollespill, mmo osv... så lenge den subjektive oppfatningen er godt argumentert og begrunnet er det bra nok...

30.okt.2007 @ 21:59
Postet av: Madso

Dere har helt rett. Dere forteller det akkurat som jeg tenker det. Det kommer ikke an på hvor mange pluss eller hvor mange minus et spill har, det kommer an på spillbarheten:)

30.okt.2007 @ 22:48
Postet av: meg

Jøran, Wii har tatt igjen XBO360 og gått forbi den i antall solgte konsoller

30.okt.2007 @ 22:56
Postet av: joaReke

jeg liker ikke exbox 360 den støyer for mye, synes dere skal lage et omtale om dette her

31.okt.2007 @ 00:46
Postet av: Omg

"Til OMG så har jeg lyst til å si at ja... HL2 episode 2 fortjener egentlig 6, men pga kortheten dens og at jeg selv runna det på bare 2 skoledager. så ville jeg også ha gitt det en femmer."
Du er klar over at det er episodic content? Greia med det er: Raskere utgivelse, billigere og kortere spill. Når du legger sammen alle epsiodene, når de har kommet ut, har du et spill som er like langt som et vanlig et.
Ep2 er en sekser.

31.okt.2007 @ 12:18
Postet av: Andreas


Kriteriene dere dømmer etter er vel og bra.
Så lenge dere klarer å skrive en subjektiv og vel begrunnet anmeldelse basert på kriteriene dere måtte ha i redaksjonen er det helt greit. Ellers ville det ikke gått an å anmelde spill..
Problemet er at det ofte oppståre en del støy. La oss kalle det subjektivt ræl.
Dette finnes også på spillmagasinet og på gamer.no for å nevne noen spillmedier.
For å få til en god anmeldelse bør det ligge til grunn en rekke kriterier man dømmer spillet etter. Og det er i denne bedømmingen det skjer en subjektiv prosess.
Av og til går ett eller annet galt i denne prosessen. Når det går galt er ofte anmelderens "jeg" sentral i teksten. Og det er jo ikke det vi ønsker å lese. Vi driter da i om anmelderen lo seg skakk eller rev seg i håret.
Les
Pål sin anmeldelse av Thrillville som til de grader er subjektiv - men på en svært så god måte.

31.okt.2007 @ 21:21
Postet av: Massap2

FY FAEN hvor i helvvete er HALO3? du er en seriøs fag fy faen heng deg sjøl din jævla fuckings dritt.
.!.(-_-).!.

31.okt.2007 @ 21:31
Postet av: Oddgeir

Jøran og Hovi! Stå på. Slik skal det være =)
HAN? Håper du vet at SPILLbabebs ofte er med i SPILL.. Spillmagasinet anmelder/omtaler og skriver om alt i og rundt et spill. Har spillet Kule biler? ok. Kule våpen? Ingen som klager på det... Sexy damer? So be it! Styr unna hvis du ikke liker det. En 10-åring blir ikke skadet av og se en spillbabe! 10 ÅR! Hvis en 10-åring ikke tåler og se det bør han ikke være på internett i det hele tatt!
Jeg leser ALT av artikler på SM sine sider fordi jeg er interisert i spill, og alt som hender rundt spill. Synes flere skal begynne og fokusere på akkurat det! Ikke kom inn her på spillmagasinet og være dust eller hva dere prøver og være. Sjønner ikke helt poenget. Slik som Massap2... Mulig han oppnådde en vis indre glede av den posten over... ikke vet jeg. Usaklig er det i hvertfall.
Til alle fanboys: Slutt og diskuter om hva som er best av Wii, PS3 og XBOX360. Det er jo ikke konsollene som er poenget! Det er spillene! Jeg elsker Halo3 = 360! Jeg Forguder Zelda = Nintendo! MGS4 kommer snart (desværre utsatt) = PS3! Jeg kjøper ikke 360 fordi den liksom skal være bedre enn de andre! Kjøpte den fordi jeg skulle Spille Halo3! Wii kommer i posten i morgen. Supermario Galaxy! Yeah! Blir morro =)
Stå på alle sammen. Stå på Spillmagasinet!!! Dere gjør en fabelaktig jobb!

01.nov.2007 @ 09:04
Postet av: Toni

Hei dere i SM. Først må jeg si at Spillmagasinet gir meg, hver dag nyheter fra hele spillindustrien, hvilket jeg også er på jakt etter.
Men jeg savner virkelig en ting her, og det gjelder nesten alle alle anmeldelser. Nemlig litt mer dybde på annmeldelsene. Savner litt mer forklarende. F.eks: dere skriver at spillet ikke helt fungerer med kamera, at det til tider kan være frustrerende. Hva med da å ta med flere eksempler på dette, slik at jeg som leser selv kan avgjøre om dette betyr noe. Samme med frameraten, om den er dårlig, er det ved mange karakterer, eller er det ved speiselle hendelser, slik at jeg kan vurdere om dette er noe som er avgjørende for meg. I det hele savner litt mer "fordi". Ellers må jeg si at dere har veldig ofte fått meg til å kjøpe/ikke kjøpe spill, hvilket også dere skal. Takk skal dere ha.

01.nov.2007 @ 10:20
Postet av: ENIG MED OMG

Han har et godt poeng gutta...

05.nov.2007 @ 20:46

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5568066
hits