november 2007
ma ti on to fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30    
             

Xbox 360 vs Playstation 3 vs Nintendo Wii

21.nov.2007 @ 10:16

Julen nærmer seg, og mange vil nok ønske seg en eller annen spillkonsoll til jul. Her kommer mine høyst subjektive oppfatninger om hvem som bør kjøpe hva.

Familier med barn under 12 år: Nintendo Wii
Dette er en aktiviserende maskin med mange glitrende spill og er på mange måter noe helt annet enn sine to tunge konkurrenter. For deg som også ønsker en mer sosial spilling, eventuelt en mer aktiviserende spilling er dette et godt valg. Du må ut med litt over 2000 kroner for en Nintendo Wii.
Se våre anmeldte spill til Wii her

Gutte-gutter som liker blod,action, vold og muligens bittelitt rollespill: Xbox 360
Xbox 360 er den maskinen som er aller dårligst til å lage spill som appellerer til mange jenter (uten å skjære alle over en kam - mange jenter liker også Halo3 etc.). Her finner du ingen Singstar, Buzz (joda, det kommer en filmquiz nå, men nok en gang - det er det gutter som liker best). Regn med å betale rundt 2500kr for en pakke.
Se våre anmeldte spill til Xbox 360 her

De som vil ha noe mer, og som kan vente litt på flere spill: Playstation 3
PS3 er den kraftigste maskinen, men også den med minst spill. Du må betale rundt 4000 kroner for maskinen, men du får også en Blu-Ray-spiller (NB! Det er dyrt å kjøpe filmene på Blu-Ray).  Foreløpig er det for få spill til PS3, men maskinen er såpass kraftig at hvis du ikke har noe i mot å vente, eller finner noen spill som er aktuelle i det som er gitt ut - så er dette maskinen man kan velge hvis man ikke har hovedinteresse for skyting online eller rollespill.
Se våre anmeldte spill til PS3 her

For de som vil komme billig unna: Sony Playstation 2
Ja, det finnes faktisk så mange spill på denne maskinen at vi kan anbefale den. Kjøp en av de små pakkene til rundt tusenlappen og et spill som Singstar, Buzz Monster Rumble eller lignende og du har mange timers underholdning. OK, den er ikke noen framtidsmaskin - men det er tross alt mindre penger... Sjekk også brukte versjoner hvor du kan få med hauger av spill til en billig penge.
Se våre anmeldte spill til PS2 her


FUCK KONAMI!

13.nov.2007 @ 14:19
Jeg beklager denne tittelen.

Virkelig.

Men ikke så mye som Konami burde beklage seg.

La oss først starte med å snakke litt pent om Kona mi (morsommere å dele det opp på norsk). Konami ble startet i 1969 og begynte i 1973 med å lage spill. Det første kom i 1978, og de fikk storsuksess i 1981 med Frogger, Scramble og SuperCobra.

De har senere laget spill som Metal Gear Solid og Silent Hill. I tillegg til Winning Eleven, eller Pro Evolution Soccer (rævva navn, uansett - det heter Football).

Som vi var inne på i vår anmeldelse av PES 2008 skuffet PS3-versjonen av dette spillet. Fortvil ikke, nå er løsningen her!

Konami har nemlig forklart følgende:

Konami Digital Entertainment is aware that some players of PES2008 are experiencing "stuttering" by their machine when playing on PS3 (this does not occur on other formats). After checking the matter we have found that the problem is primarily taking place where the user is not playing the game in high definition.

The solution to this problem is to play the game on an HD TV.

Huggu, sa vi på Toten når noen kom med idiotiske uttalelser. Og dette er en virkelig idiotisk uttalelse.

For det første - løsningen på problemet er å kjøpe en ny TV? Utrolig bra.

For det andre - nei, problemet er ikke løst ved å ha en HD TV. Jeg HAR HD TV, og etter det jeg har lest i andre anmeldelser så er problemet like mye der på HDTV som på annet. Faktisk har jeg opplevd at problemet kan løses slik:

Spill på HDTV uten å spille spillet i HD. Noe som virkelig er supert.

Det blir som om Audi skulle svart at en bil ikke gikk på humpete vei: Kjør på motorvei, da!

Argh.

Vel, trøsten for alle får være at spillet ikke har problemer på andre formater..... Men, helt ærlig, er ikke løsningen egentlig å lage en oppdatering for spillet som faktisk gjør dette bedre? Jeg har spilt en del andre spill på PS3 som ikke hakker....


En hyllest til spill

13.nov.2007 @ 08:56
image6

"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
- Albert Einstein


Det er mange valg man må ta hver dag. Noen er enkle, og banale. Det kan være alt fra om du skal ha sukker i kaffen eller om du skal ha på den blå eller grønne t-skjorten med Atari-logoen. I går ettermiddag, etter å ha laget en Chicken Korma-middag, stod jeg foran følgende valg:

Skal jeg erobre hele planeten eller bygge opp et nytt samfunn fra bunnen av?

Bakgrunnen var to nye spill som skulle anmeldels: Sim City Societes og Empire Earth III. Det fikk meg til å tenke på den vidunderlige alternative virkeligheten som finnes i spill.

For en del år tilbake fortalte gründer Odd Harald Hauge i Nettavisen om sin skitur over sydpolen. Det var en ekstremt interessant, fascinerende og imponerende historie han fortalte. En kamp mot elementer, egen kropp og vilje. Samme kveld, etter en øl eller to, spurte Odd Harald meg om jeg ikke hadde interesse av å gjøre noe lignende. Mitt svar kan sees på som noe overfladisk, eller muligens lettvint - men det var sant, og det jeg tenkte:

- Nei, du skjønner, i går invaderte jeg Polen med norske tropper og kjørte Formel 1 på Monte Carlo-banen.

Spill gir en virkelighetsflukt som er uten sidestykke - eller om man skal tro Albert Einsten (eller Matrix) så er det kanskje mer enn det? Uten å bli utrolig kvasifilosofisk - men hva er virkelighet? Er ikke det våre opplevelser, et samlet produkt av alt vi har gjort og sett, lest og hørt - er ikke det vår definisjon av vår virkelighet? Det er jo neppe den samme verden en sultnøden flyktning i et afrikansk lån opplever som den for eksempel George W. Bush eller du opplever?

Ok, tilbake til "virkeligheten." Spillenes verden.

image7

Hvor ofte har du opplevd at skillet mellom virkelighet og spillenes verden blir litt tåkete? Selv er jeg, som muligens de som har lest anmeldelser jeg har skrevet, en stor fan av Football Manager 2008. Samtidig er jeg omtrent en like stor fan av Liverpool. For et par uker siden så jeg på en kamp med Liverpool (en av de forferdelige 0-0-kampene), og tenkte - hvorfor setter de ikke innpå Deco? Han bruker jo å være viktig i slike kamper.

Å, nei. Deco. Han har visst jeg kun på mitt Football Manager. Liverpool har ikke kjøpt han i virkeligheten.

Samtidig, omtrent like ofte, har jeg blitt påvirket og/eller lært noe av spill. For tiden ser jeg på serien Band of Brothers på DVD (ja, jeg er treg noen ganger). Min kone spurte meg om ett av slagene, og hvor det var - hva som var vanskelig med å angripe der - og jeg svarte.

Fordi jeg hadde spilt Hearts of Iron, og hatt nøyaktig de samme problemene som amerikanerne opplevde.

image8

Nei, ikke alle spill er historisk korrekte - og det har muligens vært tilfeller hvor spill har påvirket i feil retning. Det er neppe noe særlig bra man kan lære av spill som Grand Theft Auto (et spill jeg forøvrig synes er langtekkelig), eller for den sakens skyld: Super Mario Brothers.

Samtidig - en virkelighetsflukt kan også være en flukt. Selv om det ikke er mye positivt som kommer ut av å spille Virtua Fighter 5 - så er det en stakket stund en mulighet til å være skikkelig badass. Noe man i det virkelige liv aldri kan være, uten å møte loven.

(For ordens skyld: Det moralske med GTA er jeg ikke veldig opptatt av, men selvfølgelig nok - det er ikke et spill som passer for de yngste  - og gøy er det ikke å banke løs på tilfeldige forbipasserende. Det er bedre med et skikkelig slåssespill for som Warren Zevon synger i Boom Boom Mancini om boksing: The name of the game is to get hit and hit back).

image9

Spill engasjerer også, og man kan i mange timer diskutere strategi, hvilke spill som egentlig er best eller hvilken konsoll som er best.

Problemet er at spill fortsatt ikke tas på alvor. Det er bare tull, hører man ofte. Vel, det er tull som omsetter for mange milliarder kroner i året. Tull som nesten alle menn under 40 år har et forhold til og tull som stadig vekk blir mer populært.

I en undersøkelse vi gjennomførte for ett års tid siden viste at 89 prosent av alle under 30 år hadde spilt enten på konsoll, nett eller PC den siste uken. Jeg tror neppe det tallet har gått ned.

Likevel tas det ikke på alvor. Hvor ofte hører du om musikk-artister som selger et par tusen plater (som ville vært ganske så lave salgstall for en god spillutgivelse)? Hvor ofte skrives det om bøker som selger enda mindre?

Jeg disser verken bøker - eller musikk - begge har sine klare fordeler.... men det er muligens på tide at man åpner opp øynene, lukter på kaffen (som er en god fornorskning av et godt engelsk uttrykk) og ser at spill har mer enn kommet for å bli. Det er her, og det er gigantisk.

Dessuten er det utrolig gøy. Den dagen jeg slutter å spille er den dagen gikta har tatt meg slik at jeg ikke en gang klarer å røre øynene for å styre min tredimensjonale virtuelle verden.... eller noe slikt.

PS! For ordens skyld - det øverste skjermbildet er fra Empire Earth III, det andre fra Sim City Societes og det tredje fra Hearts of Iron II. Det siste er fra Virtua Fighter 5. Det under er fra det første spillet jeg noen gang spilte:

image10

PS! Les historien om Pong her.

Ellers er det bare å si: GAME ON!

De beste spillfigurene

02.nov.2007 @ 15:00
Nå har det vært nok blogging om anmeldelser, Halo3, Playstation 3 og Xbox 360 en stund. Her er mine høyst personlige ti favoritter blant alle spillkarakterer jeg har vært borte i:

1. Manny Calavera
Når jeg anmeldte dette spillet i 1998 ga jeg det 100 av 100 og kalte det Bedre enn sex. (Samme mann som laget Grim Fandango laget også det utrolig gode spillet Psyconauts.) Hvem Manny er? Han er for det første død, og for det andre er han byråkrat.

Sitater fra Manny:
You can't hide from the Grim Reaper. Especially when he's got a gun.

This deck of cards is a little frayed around the edges, but then again so am I and I've got fewer suits...2. Guybysh Threepwood
The Secret of the Monkey Island var det første spillet i det som ble en serie. Les mer om Guybush hos Wikipedia.
Guybush er tidenes beste antihelt.

3.  Max
Se under

4. Sam
Det kan argumenteres om hvem som er best av Sam og Max, men jeg holder en knapp på Max. Episode 2.01 er under testing. Anmeldelse kommer snart. Her er anmeldelse av episode 1

5. Bernard Bernoulli
Fra eventyrspillene Day of the Tentacle og Maniac Mansion.

6. Rayne
Fra Bloodrayne, fordi en rødhåret snill vampyr er det tøffeste som finnes. Og så er hun sexy.

7. Max Payne
Bra navn, kult spill.

8. Karakteren min i Oblivion
'nuff said.

9. Bombjack
Den første spillkarakteren jeg hadde et forhold til. Ikke et slikt forhold, nei. Her kan du spille Bombjack.

10. Ben Throttle
Fra spillet Full Throttle. Les mer om spillet her.

Og en bonus:

11. Lars Wærstad

hits